Stemmen buiten Nederland

Woon je niet in Nederland? Of heb je familie in het buitenland? Dan hebben wij goed nieuws! Aankomende Tweede Kamerverkiezingen mag jij stemmen! Dit bericht geldt natuurlijk niet alleen voor VVD-leden maar ook voor alle andere kiezers in het buitenland in jouw netwerk, deel daarom vooral dit bericht!
 
Wat moet je doen?
Wil jij jouw stem uitbrengen tijdens de Tweede Kamerverkiezingen? Dat kan eenvoudig. Heb je je nog niet geregistreerd? Registreer je dan uiterlijk 3 februari 2021 via de website van de gemeente Den Haag. Tot op heden geen post ontvangen van de gemeenste Den Haag met betrekking tot de verkiezing? Dan sta je hoogstwaarschijnlijk niet geregistreerd voor aanstaande Tweede Kamerverkiezingen.
 
Registreren kan direct via 
de website van de gemeente Den Haag. 
1. Vul het online formulier in;
2. Print het;
3. Onderteken het; 
4. Scan het of maak een foto

5. Stuur het met een kopie van uw geldige identiteitsdocument op:

- Via de upload pagina 

- of per post naar:
Gemeente Den Haag 
Verkiezingen KBN
Postbus 84 008 
2508 AA Den Haag
Netherlands

-  Je krijgt per e-mail een bevestiging als de gemeente het registratieverzoek heeft ontvangen.
-  Je krijgt een bevestiging van opname in het permanente register als de gemeente jouw verzoek heeft verwerkt.
 
Let op!
Registreren kan alleen als:
-       Je 18 jaar of ouder bent; 
-       Je buiten Nederland woont en niet meer bent ingeschreven in een Nederlandse gemeente;
-       Je de Nederlandse nationaliteit hebt.

Al geregistreerd als kiezer buiten Nederland?
Heb je je al geregistreerd als kiezer buiten Nederland na 1 april 2017? Dan hoef je niets te doen. Je krijgt de documenten automatisch per post. Dit documenten zijn inmiddels verstuurd. Niks ontvangen? Dan sta je waarschijnlijk niet geregistreerd voor aanstaande Tweede Kamerverkiezingen.
 
Manieren om te stemmen
Er zijn drie manier om te stemmen, namelijk:

Stemmen per Brief

Je stemt standaard per brief. De gemeente stuurde jou op 23 december 2020 per post jouw briefstembewijs. Dit is het bewijs dat je mag stemmen bij de komende Tweede Kamerverkiezing. Ongeveer 4 weken vóór de verkiezing stuurt de gemeente het stembiljet. Dat gaat standaard per e-mail, maar kan ook per post als je dat bij jouw registratie heeft aangegeven. Pas als je het briefstembewijs én het stembiljet heeft ontvangen, kunt je stemmen.

 

Jouw stem moet uiterlijk op 17 maart 2021 om 15.00 uur lokale tijd zijn ontvangen bij het briefstembureau in Den Haag. Je kunt jouw stem ook opsturen naar of afgeven bij een Nederlandse ambassade. In dat geval moet jouw stem uiterlijk op vrijdag 5 maart 2021 bij de ambassade zijn ontvangen.

 

Stemmen per volmacht

Bij het stemmen via een volmacht laat je iemand anders in een Nederlandse gemeente voor jou stemmen. Dat heet machtigen. Die persoon in Nederland moet wel zelf ook gaan stemmen. Om iemand te kunnen machtigen moet je een formulier invullen. Dit kan tot en met woensdag 3 februari 2021.

Het voordeel van het stemmen per volmacht is dat u geen last heeft van problemen met de postbezorging. Meer informatie is te vinden op de website van de gemeente Den Haag.

 

Stemmen met een kiezerspas

Een kiezerspas is een pas waarmee je bij een stembureau in een Nederlandse gemeente stemt. Dit kan handig zijn als je in de grensregio woont of als je op de dag van de verkiezing in Nederland bent. Als je bij de Tweede Kamerverkiezing met een kiezerspas wilt stemmen, dan moet je hiervoor een formulier invullen. Dit kan tot en met woensdag 3 februari 2021. Jouw kiezerspas wordt naar het adres gestuurd dat je hebt opgegeven. Met de kiezerspas kun je overal in Nederland stemmen, dus ook in Bonaire, Sint Eustatius of Saba.

Nog vragen? Bekijk dan deze 
video van de gemeente Den Haag.